Feb 21, 2013

Mnogo buke ni oko čega / Much ado about nothing

TR Platforms Final takmičenje je počelo 17. Februara, ali moram vam reći da sam rešila da odustanem od istog. Iznenađeni ste? Iskreno, mučila sam se da donesem ovu odluku, ali sam ubeđena da sam dobro postupila. A razlog? Previše obaveza! Tokom masterklasa sam zaista uživala u radu, učeći nove tehnike, ali sam istovremeno bila jako opterećena kratkim rokovima i ličnom ambicijom, preklopljenom sa privatnim obavezama koje nisu mogle da čekaju. Povremeno sam se osećala kao da je masterklas još jedan posao koji moram da radim, što i nije tako zabavno. 
Uz sve to, uzmite u obzir i to da živim u malenom stanu, u kome imam samo jedan sto (trpezarijski) i za njim šijem. Kako mi nije uvek bilo zgodno da svaki čas sklanjam šivaću mašinu, previše često nam se dešavalo da jedemo hranu iz krila. Par puta sam rekla kako je moj muž postao taoc mog šivenja. Ni malo lep osećaj... On se zapravo i nije bunio, ali sam ja previše često osećala krivicu jer ga maltretiram. Nisam mogla da se dogovorim sa prijateljima da odemo na običnu kafu, jer nikad nisam znala koliko vremena će mi trebati da završim zadatak.
Jedva sam čekala da se završi kurs, a onda sam saznala da sam prošla u finale. Naravno, mnogo mi je imponovalo i bila sam izuzetno ponosna, ali pomislih - još tri meseca ovakvog života!?! Kako je vreme odmicalo, malo sam zaboravila na stres, opustila se, i pomislila kako bih zaista mogla da izguram takmičenje do kraja. Ali, prvi zadatak me odmah podsetio na sve probleme i frustracije koji me čekaju u naredna 3 meseca. Zaključih da nije vredno truda. Toliko je drugih stvari kojima želim trenutno da se bavim (i pored silnog šivenja ja ostadoh željna nove garderobe!), prijatelja koje želim da vidim i mesta koje želim da obiđem. Sada imam vremena za sve to. 
Posle toliko buke oko mog prolaska u finale, nekako osećam kao da dugujem svima izvinjenje. Već me nekoliko prijatelja pitalo koji je moj rad, jer su hteli da glasaju za mene. Hvala im na pažnji i želji da mi pomognu!
Ja ću, svakako, nastaviti da pratim zbivanja na takmičenju, jer me jako zanima da vidim naredne zadatke koje će Shingo Sato postavljati pred takmičare.
Dole možete videti neke od mojih omiljenih. Da podsetim, takmičenje možete pratiti na ovoj stranici.

The TR Platforms Final competition started on February 17th, but I have to inform you I have decided to quit it. Are you surprised? To be honest, I struggled making this decision, but I'm sure I made the right one. The reason? Too much obligations! During the TR Masterclass I really enjoyed the work and learning new techniques, but I was at the same time overwhelmed by short deadlines and my personal ambition, that overlapped with private duties that couldn't wait. From time to time I felt as if the masterclass was a second job I did, which wasn't fun at all.
Along with these, have on mind I live in a tiny apartment, where I have only on table (a dining one), where I sew. It wasn't convenient to me to move the sewing machine all the time, and my husband and I had our meals by holding plates in our laps for too many times. A few times I felt the husband was a hostage of my sewing. It didn't feel nice... He didn't complain at all, but I felt guilty all the time. I couldn't make any arrangement with my friends to go for a plain cup of coffee, since I never knew how much time I needed for completing a task.
I couldn't wait for the course to end, and then I found out  I had qualified for the finals. I was proud off course, but I secretly thought - three more months of living like this?!? As the time went by, I forgot about all the stress and relaxed, and I even thought I could pull the competition off. However, the first assignment reminded me of all the issues and frustrations that awaited me in the next 3 months. I decided it wasn't worth it. There are so many other things I want to do now (with all that sewing I was in need of new wardrobe!), friends I wish to meet with and places I'd like to visit. Now I have the time for this.
After all that ado about my qualifications for the finals, I feel I have to apologize to everyone. A few friends have already asked me about my task, they wanted to vote for me. I'd like to thank them for the attention and the wish to help me!
I'll keep on following the competition, as I am really curious to see the tasks Shingo Sato will give to the contestants.
Bellow are some of my favorites. To remind you, you can follow the competition on this page.