Dec 26, 2012

Novogodišnji poklon za vas / A new year present for you



Dragi čitaoci, bliži nam se nova godina, pa sam poželela da vas častim jednim lepim poklonom. U pitanju je divna knjiga o krojenju, koju sam skinula sa jednog sajta, koji je u međuvremenu ugašen. Knjiga se zove Modern Pattern Design (Moderan dizajn krojeva), iz 1942. godine. Pošto je knjiga starija od 50 godina, autorsko pravo nad njom je zastarelo, pa imam slobodu da je javno podelim sa vama. Dakle, knjiga sadrži instrukcije za pravljenje najrazličitijih krojeva na osnovu baznih krojeva za odevne predmete. Modeli koje opisuje su prilično retro, ali tehnika se i danas može primeniti, potrebna je samo mašta i dobra volja. Mogu vam reći da sam mnogo naučila iz nje o modelovanju krojeva. Instrukcije su pisane na engleskom, ali su praćene detaljnim ilustracijama, pa verujem da ćete moći da se snađete čak i ako ne baratate dobro ovim jezikom.
Ova knjiga je, pre nego što je sajt na kom je objavljena ugašen, izazvala veliku pažnju na krojačkim forumima koje pratim. Kada je sajt misteriozno nestao, mnogi su žalili za njim, jer materijal iz knjige više nije bio dostupan. Na moju sreću, skinula sam knjigu na vreme i drago mi je da sada mogu da je podelim sa vama. Nadam se da ćete uživati u njoj koliko sam i ja!
Knjiga se sastoji od 12 poglavlja i ujedno 12 PDF fajlova, koje možete skinuti sa linkova ispod.

Dear readers, a new year is getting closer and I wanted to treat you with a nice gift. It's a lovely book about pattern drafting, I downloaded from a website that has been shut down recently. The book's name is Modern Pattern Design, from 1942. Since the book is older than 50 years, the copyright on it has expired and I am allowed to share it with you publicly. The book contains instructions for drafting various patterns using basic pattern slopers. The models it covers are quire vintage, but the technique can be used nowdays with some imagination and good will. I learned a lot about pattern drafting from it.
The book caused a lot of debates on sewing forums I follow. When the website it was published on mysteriously disappeared many were disappointed since the book's content wasn't available anymore. Luckily, I downloaded it before the unfortunate event happened, and I'm happy to share it with you. I hope you'll enjoy the book as much as I did!
The book contains 12 chapters, and is divided into 12 PDF files. You can download these from the links below.
  1. Poglavlje 1 / Chapter 1 (2.86 MB)
  2. Poglavlje 2 / Chapter 2 (960 KB)
  3. Poglavlje 3 / Chapter 3 (532 KB)
  4. Poglavlje 4 / Chapter 4 (1.66 MB)
  5. Poglavlje 5 / Chapter 5 (700 KB)
  6. Poglavlje 6 / Chapter 6 (760 KB)
  7. Poglavlje 7 / Chapter 7 (1.30 MB)
  8. Poglavlje 8 / Chapter 8 (1.72 MB)
  9. Poglavlje 9 / Chapter 9 (680 KB)
  10. Poglavlje 10 / Chapter 10 (520 KB)
  11. Poglavlje 11 / Chapter 11 (300 KB)
  12. Poglavlje 12 / Chapter 12 (450 KB)
Želim vam sve najbolje u 2013.!

I wish you all the best in 2013!