Jun 22, 2011

Me-Made-June 2011: Dani dvadeset prvi i dvadeset drugi / Days twenty one and twenty two

Dan dvadeset prvi.

Haljina po kroju sa Modern Sewing sajta, koji sam prethodno koristila za drugu haljinu (pokazaću je jednog od narednih dana). 
Jako mi se dopada ovaj kroj, i od kako sam napravila prvu verziju haljine, smišljala sam kako da napravim još koju varijaciju. Htela sam na naglasim ukrštene linije materijalima u kontrastnim bojama, pa je ova tkanina sa dva lica bila pravi izbor. Haljina ima 20 delova, od kojih je većina konkavnog ili konkveksnog oblika, tako da sam se osećala kao da sklapam slagalicu dok sam je šila. Dodajte na to i karirani dezen, koji sam pokušala da uklopim duž šavova, i biće vam jasno koliko truda je uloženo u nju. Naravno, nisam uspela baš svaku liniju da uklopim, ali mislim da sam uradila dobar posao.
Izrez na dekolteu, okovratnik, kao i otvori za ruke su paspulirani teget paspul trakom. Razmišljala sam se da napravim paspul traku od istog materijala, ali mi se učinilo da bi to bilo previše, pa sam se opredelila za lakše rešenje.

Day twenty first.

The Modern sewing pattern, that I previously used for another dress (I'll show it to you in the following days)
I really like this pattern, and ever since I made the white dress, I’ve been thinking about making few more variations. I wanted to accentuate the crossed lines with contrasting colors, and when I found this double faced fabric, I knew I had to give it a try. The dress is made from 20 pieces, most of them with curvy, concave or convex shape, so I felt like I was building a puzzle while sewing it. Add to that the checkered pattern I tried to match on all these pieces, and you’ll get the idea of the amount of work it took. I didn’t manage to match all the check lines, but I think I did a good job in the end.
The front keyhole, neckline and armscyes are finished with navy cotton bias band. I was thinking about making bias band out of the fashion fabric, but then I thought it would be too much. So, I opted for the easier solution.



Dan dvadeset drugi.

Kroj sa Leko sajta, #5681, sa par izmena.
Ovu suknju sam dva puta šila, s tim što je prvi pokušaj bio neuspešan zbog neodgovarajućeg oblika suknje. Ispostavilo se da uska suknja napravljena od ukoso krojenog materijala ne stoji sjajno na mom telu, tako da sam prvu suknju poklonila bratovljevoj devojci, koja je za 2 broja tanja od mene.
Za drugi pokušaj sam malo izmenila kroj, tako da je suknja dobila trapezast oblik. Takođe, originalan kroj je imao identične krojne panele za prednji i zadnji deo suknje, koji pritom nisu imali brusne na struku. To mi se učinilo čudnim, pa sam napravila prednji i zadnji krojni panel sa brusnama.

Day twenty two.

The pattern comes from the Leko web site, #5681, with few alterations.
I had two takes on this skirt, and the first one was a failure due to inadequate skirt shape. It turned out that a pencil skirt made of bias cut fabric is a big NO NO on my body. So, the first skirt went to my brother’s girlfriend, who’s 2 sizes smaller than me. 
So, for the second skirt I altered the pattern a bit – made it slightly A shaped, which looked much better on me. Also, the original pattern had identical front and back pieces, which had no waist darts. That seemed odd to me, so I made few more alterations, which incorporated separate front and back waist pieces with waist darts.